Συντάκτης: admin

  • Βιβλίο ΚΥΝΟΓΝΩΣΙΑ

    Βιβλίο ΚΥΝΟΓΝΩΣΙΑ

    Η πρώτη μας ολοκληρωμένη δημιουργία στον χώρο της Κυνολογίας – Κυνογνωσίας – Κυνοτεχνίας είναι γεγονός.

    Η έκδοση, 320 σελίδες διδακτικής ύλης με εκατοντάδες έγχρωμες και ασπρόμαυρες εικόνες & ανατομικά σχέδια, είναι ένα τεχνικό εγχειρίδιο και όχι μόνον, απόσταγμα σπουδής σαράντα και πλέον ετών, που έχει γραφτεί, συλλεχθεί και συνταχθεί από την συνιδρύτρια της Ο.Μ.Μ.Α, διεθνή κυνολόγο και εικαστικό καλλιτέχνη, Μαρία Γκινάλα.

    Απευθύνεται σε οποιονδήποτε θέλει να ασχοληθεί ουσιαστικά και σοβαρά με την μορφολογική αξιολόγηση του σκύλου, την εκτροφή με επιστημονικές βάσεις, κριτήρια διαφύλαξης γενετικών πόρων αλλά και διατήρησης γενετικής και λειτουργικής υγείας οποιουδήποτε πληθυσμού σκύλων, ιδιαίτερα μάλιστα των ελληνικών αυτόχθονων φυλών.

    Χρήσιμο βοήθημα και για κτηνιάτρους που ενδιαφέρονται για το αντικείμενο. Πρόκειται για ένα έργο που πιστεύουμε ότι έλειπε από την ελληνική βιβλιογραφία, ενώ ελάχιστα ανάλογα υπάρχουν στο διεθνή χώρο με το εύρος περιεχομένου που αφορά όλους τους σκύλους, επαρκές θεωρητικό υπόβαθρο, σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και άρθρα ειδικών παγκοσμίου κύρους που για πρώτη φορά παρουσιάζονται στην ελληνική γλώσσα.

    Το κόστος του σε μορφή βιβλίου με ποιοτική εκτύπωση (όχι φωτοτυπίες) είναι ανάλογα ακριβό και δυσβάστακτο για μια ομάδα εθελοντών χωρίς χορηγούς, χρηματοδότες, συνδρομητές και επιχορηγήσεις. Γι’ αυτό το λόγο διατίθεται σε τιμή αγοράς 120 ευρώ υπέρ των σκοπών της Ο.Μ.Μ.Α.

    Ο αριθμός των αντιτύπων θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των παραγγελιών.

    Η αποστολή του οπουδήποτε στην Ελλάδα είναι δωρεάν.

    Στέλνετε το αντίτιμο στον λογαριασμό της Ο.Μ.Μ.Α ΑΜΚΕ με την αιτιολογία “Ενίσχυση” και επικοινωνείτε μαζί μας στο τηλ. (+30) 694 466 8179 (μετά τις 18.30μμ καθημερινά), με μήνυμα στη σελίδα, ή τη διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου alopekis.greek.dog@gmail.com με τα στοιχεία σας για την αποστολή.

    Στοιχεία λογ/μού:

    ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ,

    Αριθμός Λογαριασμού: 66900693020 (Ομάδα Μελέτης & Μέριμνας για την Αλωπεκίδα,

    ΙΒΑΝ: GR7201106690000066900693020,

    Κωδικός SWIFT Τράπεζας (BIC): ETHNGRAA.

    Επίσης μπορείτε να στέλνετε το ποσόν, από οπουδήποτε στον κόσμο, μέσω Paypal, στο on.vlachos@gmail.com.

    Για αποστολή εκτός Ελλάδος επικοινωνήστε μαζί μας με μήνυμα ή τηλεφωνικά.

    Ευχαριστούμε!


    ‘Εχω τη χαρά να γνωρίζω τη Μαρία Γκινάλα απο την ίδρυση του Κυνολογικού Ομίλου, τις πρώτες εκθέσεις, την πρώτη διαδικασία ανάδειξης Ελλήνων κριτών.

    Πάντοτε εκτιμούσα τη βαθιά γνώση της, την ανιδιοτελή προσπάθεια και το κυνοφιλικό της ήθος. Επόμενο ήταν να σπεύσω να αγοράσω το βιβλίο της ΚΥΝΟΓΝΩΣΙΑ (έκδοση ΟΜΜΑ ΑΜΚΕ) στηρίζοντας τους σκοπούς αλλά και ως ένα προσωπικό εορταστικό δώρο.

    Το βιβλίο δεν απευθύνεται σε λίγους και εκλεκτούς, αλλά σε όλους όσοι μαγεύονται απο τον κόσμο των καλύτερων μας φίλων.

    Αποτελεί ένα απαραίτητο σημείο εκκίνησης το οποίο περιέχει μια γενική θεώρηση της Κυνολογίας με πλούσια εικονογράφηση.

    Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα σχετικών θεμάτων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μορφολογία, την κινησιολογία, την εκτροφή και τη διαχείριση γενετικών πόρων ακολουθούμενες από κατατοπιστικά παραδείγματα.

    Η προσπάθεια έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο βιβλιογραφικό κενό με εύληπτο τρόπο και να αποτελέσει το εργαλείο που θα συμβάλει στην επιτυχή προσπάθεια όλων των ενδιαφερομένων.

    Χρήσιμο για κριτές, εκτροφείς, κτηνιάτρους αλλά και για κάθε κυνόφιλο.
    Ένα ταξίδι γνώσης και απαντήσεων, μια κιβωτός που περικλείει την εμπειρία της συγγραφέως, καθορίζει το κυνοφιλικό παρόν και σηματοδοτεί το μέλλον. Θεωρώ πως αποτελεί μια κατάθεση κυνοφιλικής κληρονομιάς ενάντια σε κάθε μοιρολατρική και δυσοίωνη πρόβλεψη για τον κόσμο και το μέλλον των αγαπημένων φίλων και των ελληνικών φυλών ειδικότερα.

    Το βιβλίο σίγουρα θα αγκαλιαστεί από όλους και θα προσφέρει σε όλους. Γιατί η επιτυχία της έκδοσης σηματοδοτεί με την ποιότητα της ταυτόχρονα και την ποιότητα ολόκληρου του κυνοφιλικού εποικοδομήματος και το χαρακτηρίζει.

    Αναμένουμε την επόμενη προσπάθεια με τη σιγουριά ότι θα αποτελεί ακόμα μιαν υπέροχη εμπειρία που θα δίνει ταυτότητα, στίγμα και προσανατολισμό καθιστώντας την παρούσα έκδοση των 320 σελίδων απλό εισαγωγικό σημείωμα, δίνοντας πάντα βάση και προτεραιότητα στον τομέα της κυνογνωσίας όπως το παρόν έργο που κάνει προσωπικό στοίχημα την επιτυχή μεταλαμπάδευση γνώσης και θέτει στόχους υψηλούς. Γιατί όπως αναφέρει και η γράφουσα σε παλιότερο άρθρο της “όσο πιο ψηλά ο στόχος, τόσο πιο ψηλά το βέλος”.

    Ευχαριστούμε Μαρία.

    Ευχαριστούμε ΟΜΜΑ ΑΜΚΕ.

    Καλοτάξιδο…

    Βιβλιοκριτική από τον έγκριτο Ανδρέα Κατσίκη

    Facebook

  • Πρακτικός οδηγός για τη δημιουργία οικογενειακού σχεδίου έκτακτης ανάγκης

    Πρακτικός οδηγός για τη δημιουργία οικογενειακού σχεδίου έκτακτης ανάγκης

    Γιατί είναι σημαντικό το Οικογενειακό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης

    Οι φυσικές καταστροφές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι κάτι το αναπόφευκτο, που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και που κανείς μας δεν μπορεί να αποφύγει, μπορεί όμως να προετοιμαστεί για αυτό.

    Το οικογενειακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης είναι ένας πρακτικός οδηγός, που περιγράφει τις διαδικασίες προετοιμασίας, εκκένωσης και επανασύνδεσης της οικογένειάς σας σε μια περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο, αφού μπορεί να εξασφαλίσει πολύτιμο χρόνο σε δύσκολες στιγμές.

    Οι στόχοι :

    Ένα καλά σχεδιασμένο οικογενειακό πλάνο έκτακτης ανάγκης πρέπει να διασφαλίσει ότι η οικογένεια:

    • Μπορεί να διαφύγει γρήγορα σε μια κρίσιμη κατάσταση
    • Είναι έτοιμη να εκκενώσει τον χώρο έχοντας μαζί της τα απαραίτητα αντικείμενα και προμήθειες
    • Μπορεί να επικοινωνήσει μεταξύ της
    • Ξέρει πού να επανασυνδεθεί εάν χωριστεί ή αν τα μέλη της βρίσκονται ήδη σε διαφορετικά μέρη

    Ακολουθήστε τα παρακάτω 3 βήματα για να δημιουργήσετε το δικό σας οικογενειακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης:

    3 βήματα για τον σχεδιασμό του οικογενειακού πλάνου
    Βήμα I

    Συζητήστε το με όλη την οικογένεια. Ο σχεδιασμός ενός Πλάνου Έκτακτης Ανάγκης ξεκινά με τον διάλογο, ώστε όλα τα μέλη της οικογένειας – ακόμα και τα μικρά παιδιά – να κατανοήσουν τον σκοπό του πλάνου και πώς αυτό μπορεί να βοηθήσει σε δεδομένη στιγμή.

    Τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν στη φάση αυτή είναι:

    1. Ποιος είναι ο πιο πιθανός κίνδυνος που μπορεί να αντιμετωπίσουμε βάσει γεωγραφικής θέσης, τοποθεσίας, κλίματος και άλλων συνθηκών;
      Μπορεί, για παράδειγμα, να είναι μια πυρκαγιά, μια πλημμύρα ή ένας σεισμός.
    2. Ποιο είναι το σχέδιο επικοινωνίας της οικογένειας;
      • Σε τέτοιες στιγμές τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας μπορεί να είναι μπλοκαρισμένα
      • Καλό είναι να επικοινωνείτε μέσω μηνυμάτων
      • Καθορισμός επαφών εκτός της περιοχής, με τους οποίους μπορείτε να επικοινωνείτε και να ενημερώνετε
      • Συμφωνήστε από πριν ένα σημείο συνάντησης των μελών
      • Εντοπίστε τον πλησιέστερο χώρο καταφυγής και κατασκήνωσης που προτείνει ο εκάστοτε δήμος για τις συνοικίες του
      • Εκεί θα δημιουργηθεί και η αντίστοιχη δομή υποστήριξης των πληγέντων από τη φυσική καταστροφή
      • Μην ξεχάσετε να έχετε στα σακίδια και στο αμάξι σας, φορητούς φορτιστές κινητού (power banks).
      • Σιγουρευτείτε πως κάθε μέλος της οικογένειας, έχει αποθηκευμένη στη συσκευή του – ή και εκτυπωμένη – μια λίστα με τους βασικούς τηλεφωνικούς αριθμούς
    3. Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του κάθε μέλους;
      Συζητήστε το σχέδιο και καθορίστε ρόλους, για να κερδίσετε χρόνο.
    4. Ποια είναι η πρόληψη για τους ηλικιωμένους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα βρέφη, τα μωρά και τα κατοικίδια;
      Αν χρειαστεί να αφήσετε το σπίτι σας, σιγουρευτείτε ότι οι πιο ευάλωτοι, δηλαδή οι ηλικιωμένοι, τα μωρά/βρέφη και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, θα έχουν όλα όσα χρειάζονται από εξοπλισμό, φάρμακα, ιατρικές προμήθειες και από ειδικά σκευάσματα διατροφής.
      Μην ξεχνάτε τα κατοικίδια σας! Κατά την εκκένωση, φροντίστε να έχετε μαζί σας τροφή και νερό, κλουβί μεταφοράς και κουβέρτα.
      Λάβετε υπόψη, ότι πολλά καταφύγια έκτακτης ανάγκης δεν επιτρέπουν κατοικίδια, επομένως θα πρέπει να κάνετε μια λίστα με τα κοντινά καταφύγια που σας επιτρέπουν να φέρετε μαζί σας οικόσιτα ζώα.
    5. Τι πρέπει να περιλαμβάνει το σακίδιο έκτακτης ανάγκης;
      Ένα σακίδιο έκτακτης ανάγκης είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να έχετε έτοιμα σε περίπτωση μιας ξαφνικής απειλής και πρέπει να περιλαμβάνει:
      • Νερό και φαγητό – Είναι σημαντικό τα τρόφιμα να είναι μεγάλης διάρκειας, υψηλής θερμιδικής και διατροφικής αξίας, όπως είναι για παράδειγμα τα power bars και τα power meals.
      • Ρουχισμό
      • Φαρμακείο
      • Σπίρτα, αναπτήρα θυέλλης
      • Φακός led για χαμηλότερη κατανάλωση μπαταρίας από τους κλασικούς και χημικές ράβδους φωτισμού
      • Ραδιόφωνο
      • Κάποια χρήματα
      • Λίγο σχοινί
      • Σφυρίχτρα
      • Χαρτί υγείας
      • Υγρομάντηλα
      • Πολυεργαλείο
    6. Ποια είναι η διαδρομή εκκένωσης και πώς θα γίνει η μετακίνηση;
      Ακόμα, είναι σημαντικό να έχετε μαζί σας βασικά έγγραφα, όπως ταυτότητα, πιστοποιητικά υγείας και άλλα ιατρικά έγγραφα, όταν αυτό είναι απαραίτητο, ειδικότερα για τις ευάλωτες ομάδες και για τα παιδιά.
      Σε μια φυσική καταστροφή, ορισμένοι δρόμοι και γέφυρες μπορεί να είναι αδιάβατοι. Προγραμματίστε εκ των προτέρων μερικές διαφορετικές επιλογές διαδρομής προς την τοποθεσία συνάντησης ή καταφυγίου σας. Κρατήστε έναν χάρτη στο αυτοκίνητό σας σε περίπτωση που το GPS δεν είναι διαθέσιμο. Αν δεν διαθέτετε όχημα, σιγουρευτείτε ότι γνωρίζετε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης από το σπίτι σας.
    7. Ποιος είναι ο τόπος συνάντησης των μελών της οικογένειας ή το καταφύγιο;
      Καθορίστε ένα ασφαλές σημείο συνάντησης και ενημερωθείτε για το πλησιέστερο σε εσάς καταφύγιο – σε περίπτωση που κάτι τέτοιο χρειαστεί.
    Βήμα II

    Καταγράψτε αναλυτικά το πλάνο έκτακτης ανάγκης και σιγουρευτείτε ότι κάθε μέλος έχει ένα αντίτυπο τυπωμένο ή/και στο κινητό του.

    Βήμα III

    Κάντε πρόβα το πλάνο σας για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του.

    Μην ξεχνάτε πως σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, μπορείτε να καλείτε το 112!

    • Ενιαίος αριθμός για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ
    • 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα
    • Δωρεάν από σταθερά και κινητά, ακόμη και χωρίς κάρτα SIM
    • Δυνατότητα χρήσης σήματος και από άλλο πάροχο κινητής τηλεφωνίας
    • Άμεση σύνδεση με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών: Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, Λιμενικό
    • Εντοπισμός της τοποθεσίας του καλούντος, ακόμα και χωρίς internet

    Η δημιουργία ενός οικογενειακού σχεδίου έκτακτης ανάγκης είναι θέμα ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την προστασία κάθε οικογένειας. Μέσω σαφών οδηγιών, επικοινωνίας και προετοιμασίας, είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό και αποτελεσματικό τρόπο μια αναπάντεχη κρίσιμη κατάσταση.

    Πηγή : hrt.org.gr

  • Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων

    Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων

    To κείμενο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Ζώων υιοθετήθηκε από την Διεθνή Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων και άλλες οργανώσεις στα πλαίσια διεθνούς συνάντησης, με θέμα τα δικαιώματα των ζώων η οποία έλαβε χώρα στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο του 1977.

    Η Διακήρυξη υπογράφηκε στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 1978.

    H Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων

    Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ζωή είναι ενιαία, ότι όλα τα είδη έχουν κοινή καταγωγή και διαφοροποιούνται υπό το νόμο της εξέλιξης των ειδών, λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα τα ζωντανά όντα έχουν φυσικά δικαιώματα και κάθε ζώο με νευρικό σύστημα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η περιφρόνηση ή και απλή άγνοια αυτών των φυσικών δικαιωμάτων είναι επιζήμια για την φύση και επιτρέπει στους ανθρώπους να διαπράτουν εγκλήματα εναντίον των ζώων, δεδομένου ότι η συνύπαρξη των ειδών, προϋποθέτει την αναγνώριση εκ μέρους του ανθρωπίνου είδους, του δικαιώματος στη ζωή και των υπολοίπων ζώων και δεδομένου ότι ο σεβασμός των ζώων από τους ανθρώπους είναι αδιαχώριστος με τον αντίστοιχο σεβασμό ανθρώπου προς άνθρωπο, διακηρύσσεται ότι:

    Άρθρο 1

    Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

    Άρθρο 2

    Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.

    Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για το καλό των ζώων.

    Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

    Άρθρο 3

    Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.

    Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνει στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

    Άρθρο 4

    Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,

    Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

    Άρθρο 5

    Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του.

    Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

    Άρθρο 6

    Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.

    Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

    Άρθρο 7

    Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

    Άρθρο 8

    Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.

    Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

    Άρθρο 9

    Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

    Άρθρο 10

    Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων.

    Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

    Άρθρο 11

    Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

    Άρθρο 12

    Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.

    Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

    Άρθρο 13

    Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.

    Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

    Άρθρο 14

    Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.

    Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

    Διεθνής Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων, Παρίσι 1978

  • O Αργύρης Λεπίδας μιλά για τα προγράμματα εκπαίδευσης

    O Αργύρης Λεπίδας μιλά για τα προγράμματα εκπαίδευσης

    Τα αθλήματα για σκύλους βελτιώνουν την ποιότητα σχέσεων με τους κηδεμόνες τους

    O εκπαιδευτής σκύλων κ. Αργύρης Λεπίδας μάς αποκαλύπτει μυστικά της σχέσης του με τα αγαπημένα τετράποδα.

    Η κύρια δραστηριότητά του είναι η εκπαίδευση, αλλά ταυτόχρονα οι εγκαταστάσεις του πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις και για τη φιλοξενία των σκύλων.

    Οι φιλοξενίες, τις οποίες προσφέρουν και αρκετοί συνάδελφοί του στον Βόλο και στην Ελλάδα, γίνονται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ιδιοκτήτη, σε μικρότερα, αλλά και μεγαλύτερα, χρονικά διαστήματα.

    «Φιλοξενίες πραγματοποιούνται όλον τον χρόνο και ευχαριστούμε πολύ τον κόσμο που μας εμπιστεύεται. Όπως είναι φυσικό τις περιόδους των διακοπών, Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι φιλοξενούνται περισσότερα σκυλιά λόγω απουσίας των ιδιοκτητών».

    Ωστόσο, με την παρουσία των ιδιοκτητών του, αθλήματα και παιχνίδια για σκύλους υπόσχονται όμορφες εμπειρίες, με ενίσχυση του δεσμού μεταξύ ανθρώπου και σκύλου, καθώς και αύξηση της φυσικής ενεργητικότητας και της υγείας και των δύο.

    Πώς γίνεται η φιλοξενία στο κέντρο εκπαίδευσης και τι μαθαίνουν οι σκύλοι εκεί;

    Το κέντρο εκπαίδευσης σκύλων Volos Action Dogs ιδρύθηκε το 2013 και στόχος είναι κάθε χρονιά να προσφέρει όσο πιο ικανοποιητικές συνθήκες και υπηρεσίες για τον πελάτη και τον σκύλο του.

    Κανονίζουμε ραντεβού με τον κηδεμόνα του σκύλου στις εγκαταστάσεις μας. Έπειτα η φιλοξενία έχει δύο διαδοχικές διαδικασίες. Αρχικά γίνεται μια πρώτη επαφή με τον κηδεμόνα του σκύλου και τον σκύλο του. Γίνεται έλεγχος του βιβλιαρίου για τα απαραίτητα εμβόλια. Προϋπόθεση είναι ο σκύλος να έχει μικροτσίπ. Ακολουθεί δεύτερος έλεγχος για να δούμε εάν ο σκύλος αγχώνεται στην απουσία του ιδιοκτήτη και εάν νιώθει άνετα με τον χώρο και τους ανθρώπους. Σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη διαδικασία επαναλαμβάνεται το ραντεβού για να αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να επαναληφθεί, ο σκύλος δεν θα μπορεί να φιλοξενηθεί.

    Σαν διαδικασίες εκπαίδευσης έχουμε τα προγράμματα της βασικής υπακοής. Ο σκύλος μαθαίνει να συνυπάρχει μαζί με τον ιδιοκτήτη του, έχουμε αθλήματα, όπως το αντζίλιτι (agility). To αντζίλιτι είναι ένα άθλημα ευκινησίας, σχεδιασμένο για ταχύτητα και ευελιξία, στο οποίο μπορούν να πάρουν μέρος όλα τα σκυλιά, ανεξαρτήτως του μεγέθους και της ηλικίας τους. Πρόκειται για μία συγκεκριμένη προκαθορισμένη πορεία, την οποία ακολουθεί ο σκύλος υπό την καθοδήγηση του ιδιοκτήτη του, χωρίς λουρί παρά μόνο με τη γλώσσα του σώματος, λεκτικές εντολές ή και σινιάλα. Σε αυτή την πορεία υπάρχουν διαφορετικά εμπόδια, μεταξύ των οποίων η τραμπάλα, οι πόλοι, το πλαίσιο Α, τούνελ, διάφορα άλματα κ.ά. Σε διαγωνισμούς αντζίλιτι, στόχος είναι να επιτευχθεί η πορεία αυτή σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με όσο το δυνατόν με λιγότερα λάθη. Κάνοντας εκπαίδευση για το αντζίλιτι, δεν είναι απαραίτητο να πάρει μέρος σε αγώνες. Στην πραγματικότητα μπορείτε να συμμετέχετε, γιατί είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό τόσο για εσάς, όσο και για τον σκύλο σας. Σας βοηθάει να αναπτύξετε έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ σας, αμοιβαίο σεβασμό και επικοινωνιακές δεξιότητες, όπως το να διαχειριστείτε εμπόδια, να σχεδιάσετε την πορεία τους κ.λπ. Λαμβάνοντας υπόψιν μας την ασφάλεια και την ψυχαγωγία σας, τα εκπαιδευτικά μαθήματά μας σας προετοιμάζουν για τη διασκέδαση από την πρώτη κιόλας ημέρα! Λόγοι για να παρακολουθήσετε μαθήματα αντζίλιτι:

    • Τα περισσότερα σκυλιά επωφελούνται από τα μαθήματα ευκινησίας.
    • Μαθαίνουν να εστιάζουν την προσοχή τους (συγκεντρώνονται).
    • Βελτιώνει την ισορροπία τους, τον συντονισμό τους και σας επιτρέπει να αλληλεπιδράτε στο σκυλί σας σε ένα θετικό και διασκεδαστικό περιβάλλον.
    • Τα σκυλιά λατρεύουν τα μαθήματα αντζίλιτι και οι ιδιοκτήτες συχνά παρατηρούν ότι το σκυλί τους γίνεται καλύτερο και πιο ευτυχισμένο.
    • Τα συγκεκριμένα μαθήματα σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσουν σε προβλήματα συμπεριφοράς, αλλάζοντας μια κακή συμπεριφορά σε κάτι παραγωγικό και ευχάριστο.

    Είναι μια πολύ ωραία εμπειρία μεταξύ ιδιοκτήτη και σκύλου, η οποία αναπτύσσεται μέσω της θετικής επικοινωνίας και επιβράβευσης καθ’ όλη τη διάρκεια των μαθημάτων.

    Χρόνια μελετών έχουν αποδείξει πως τα σκυλιά αντιλαμβάνονται το περιβάλλον διαφορετικά από εμάς. Όλοι γνωρίζουμε πως το πιο ευαίσθητο όργανο του σκύλου, είναι η μύτη του. Αυτή είναι η εξήγηση της ακατανίκητης επιθυμίας του σκύλου σας να μυρίσει τα πάντα και να κάνει τον περίπατο εφιάλτη. Αφήστε τον να εκτονώσει αυτή του την επιθυμία ενώ παίζετε μαζί του και κάνετε τη ζωή και τη σχέση με τον σκύλο σας ποιοτικότερη. Ονομάζεται Nose Work (Νόουζγουρκ). Το Nose Work είναι ένα καινούριο σπορ, απευθυνόμενο σε σκυλιά. Ο σκύλος μαθαίνει να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τη μύτη του, να βρίσκει διάφορες οσμές και να υποδεικνύει στον χειριστή του που βρίσκονται. Το συγκεκριμένο σπορ αποτελεί μια πολύ ευχάριστη διαδικασία για ιδιοκτήτες, σκύλους και κουτάβια, προσφέροντας μια σειρά από πλεονεκτήματα. Το nosework έχει εμπνευστεί από τη εκπαίδευση σκύλων ανίχνευσης ναρκωτικών και εκρηκτικών ουσιών, αντικαθιστώντας τις ουσίες, με νόμιμες, όπως ρίγανη, κανέλα κ.ά. Στο nosework μπορούν να εκπαιδευτούν όλα σχεδόν τα σκυλιά, ανεξαρτήτως ηλικία, επιπέδου υπακοής ή προσωπικότητας. Μερικά πλεονεκτήματα είναι:

    • Βοηθάει στην εκτόνωση του σκύλου.
    • Δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό.
    • Μπορεί να γίνει οπουδήποτε.
    • Δεν απαιτεί ιδιαίτερα μεγάλο χώρο.
    • Αυξάνει τη αυτοπεποίθηση του σκύλου.
    • Προσφέρει ταυτόχρονη σωματική και πνευματική άσκηση.
    • Όλα τα σκυλιά μπορούν να συμμετέχουν.
    • Αυξάνει το δέσιμο μεταξύ ιδιοκτήτη και σκύλου.
    • Δεν απαιτεί κανενός είδους υπακοή.

    Ένα άλλο άθλημα είναι το canicross (κάνικρος). Το canicross, απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης, αλλά κυρίως σε όσους αγαπούν τους σκύλους τους και θέλουν να συμμετέχουν σε μια δραστηριότητα όπου και ο ίδιος και ο σκύλος μπορούν να απολαύσουν τη φύση και την άσκηση. Το canicross μπορεί να είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα για την ενίσχυση του δεσμού μεταξύ του ανθρώπου και του σκύλου, καθώς και για την αύξηση της φυσικής ενεργητικότητας και της υγείας και των δύο. Ανεξάρτητα με το canicross υπάρχουν και συγγενή αθλήματά του όπως το bikejoring (μπάικ ντζόρινγκ), το dog scooting (ντογκ σκούτινγκ) και το skijoring (σκιντζόρινγκ). Η άσκηση και η διεξαγωγή τους είναι λίγο πιο δύσκολη από το canicross έχοντας υπόψη τη δυσκολία της ταχύτητας, αλλά και της εκπαίδευσης του σκύλου.

    Ο κ. Λεπίδας εξηγεί πόσο διαρκούν τα μαθήματα εκπαίδευσης και ποιες συνεργασίες αναπτύσσονται:

    «Η βασική υπακοή διαρκεί 3 μήνες πάνω κάτω. Στα προβλήματα συμπεριφοράς εξαρτάται από το πρόβλημα συμπεριφοράς του σκύλου, μπορεί να διαρκέσει και έναν χρόνο και τα αθλήματα είναι όσο καιρό θέλει να κάνει ο ιδιοκτήτης. Τα μαθήματα της βασικής υπακοής είναι 18. Η βασική υπακοή περιλαμβάνει πολλά. Είναι κοινωνικοποίηση του σκύλου ανάλογα με την ηλικία που είναι, η απευαισθητοποίηση, οι εντολές κάτσε κάτω, έλα δίπλα, μείνε κ.τ.λ. και τα επαναλαμβάνουμε σε κάθε μάθημα. Το μάθημα είναι μία ώρα την εβδομάδα, ενώ τα αθλήματα μπορεί να είναι πιο συχνά, τρεις ώρες την εβδομάδα.

    Το εκπαιδευτήριο Volos Actions Dogs συνεργάζεται όχι μόνο με άλλους εκπαιδευτές, αλλά και με κτηνιάτρους, pet shop και groomers. Είμαστε μια κοινότητα που μας ενδιαφέρει η συνεχιζόμενη ανάπτυξη και εξελισσόμαστε μέσα από τη συμμετοχή σε σεμινάρια συναδέλφων, σε αγώνες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ανταλλάσσουμε απόψεις και συμβουλές».

    Δεν λείπουν επίσης οι συμμετοχές σε διαγωνισμούς, αλλά και οι διακρίσεις:

    «Έχουμε λάβει μέρος σε εκθέσεις μορφολογίας και σε διαγωνισμούς agility. Η τελευταία μας συμμετοχή ήταν το 2019 σε έκθεση μορφολογίας στην Παύλιανη και στη κατηγορία κουτάβι πήραμε τη δεύτερη θέση τη δεύτερη μέρα του διαγωνισμού.

    Υπάρχουν κάποιοι διαγωνισμοί που μας ενδιαφέρουν όπως canicrooss, nosework και rally obedience. Σχεδιάζω προγράμματα εκπαίδευσης καθημερινά με τα σκυλιά μου, για να μπορέσουμε να συμμετέχουμε».

    Την απάντηση στην ερώτηση, αν ο σκύλος αισθάνεται στεναχώρια, όταν θα φύγει από τον ξενώνα φιλοξενίας, μπορούν να τη δώσουν μόνο οι ίδιοι… οι σκύλοι, όπως και οι κηδεμόνες τους.

    «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι μέλημά μας είναι να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο για αυτούς και να περάσουν υπέροχα, έχουν ελεύθερο χρόνο να τρέξουν και να παίξουν όπως και να χαλαρώνουν στο δωμάτιό τους. Έχουμε σταθερούς πελάτες που τα σκυλιά τους τρελαίνονται να έρχονται στον χώρο μας. Οπότε θεωρούμε ότι τους προσφέρουμε χαρά».

    Βοήθεια όμως προσφέρεται και σε αδέσποτα σκυλιά…

    «Όσο μπορούμε προσφέρουμε βοήθεια σε αδέσποτα παρέχοντάς τους φιλοξενία μέχρι να βρούνε κηδεμόνα και τα εκπαιδεύουμε να είναι έτοιμα για το μελλοντικό τους σπίτι και να έχουν ποιοτικότερη ζωή».

    Πηγή : e-thessalia.gr

  • Πώς η Ολλανδία κατάφερε να γίνει η πρώτη χώρα χωρίς αδέσποτους σκύλους

    Πώς η Ολλανδία κατάφερε να γίνει η πρώτη χώρα χωρίς αδέσποτους σκύλους

    Η Ολλανδία ήθελε να αλλάξει αυτές τις συνθήκες. Άρχισε να το κάνει οργανώνοντας μέρες κατά τις οποίες η στείρωση ήταν αναγκαστική και χωρίς χρέωση. Η κυβέρνηση κάλυπτε όλα τα έξοδα. Με αυτό τον τρόπο, κατάφεραν να στειρώσουν το 70% των θηλυκών σκύλων. Κάθε σκύλος έπρεπε να περάσει επίσης από ιατρικές εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί αν έχουν γίνει όλα τα εμβόλια και να δοθεί ιατρική βοήθεια, αν χρειαστεί.

    Για περισσότερο έλεγχο και για να λυθεί το ζήτημα μια και καλή, η κυβέρνηση πέρασε έναν νόμο που προστάτευε τα ζώα και ενέκρινε έναν άλλο νόμο που σχετιζόταν με την υγεία των ζώων και την ευημερία τους. Ο νέος νόμος ενθάρρυνε τους ιδιοκτήτες να παρέχουν επαρκή προστασία και φροντίδα στα κατοικίδιά τους και να εξαλειφθεί η κακοποίηση. Αν οι ιδιοκτήτες δεν ακολουθούσαν αυτούς τους νόμου, η τιμωρία ήταν φυλάκιση τριών ετών και με πρόστιμο υψηλότερο των 16.000 δολαρίων.

    Επίσης, ο κόσμος έχει την τάση να αγοράζει σκύλους γιατί προτιμά τα ράτσας που θεωρούνται πιο όμορφα και υγιή. Γι’ αυτό και η Ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τους φόρους για την αγορά σκύλων από καταστήματα. Συνεπώς, αυτή η αύξηση των φόρων ανάγκασε τους πολίτες να σκεφτούν άλλους τρόπους να αποκτήσουν κατοικίδιο, όπως το να υιοθετήσουν από το δρόμο.

    Η κυβέρνηση άρχισε επίσης να τρέχει μια άλλη καμπάνια για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες. Αυτή τη φορά οι άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να φροντίσουν αδέσποτα κατοικίδια. Και πολλοί ήταν αυτοί τα ερωτεύτηκαν και πάνω από ένα εκατομμύριο αδέσποτα σκυλάκια κατάφεραν να βρουν οικογένεια και ένα ασφαλές μέρος να μείνουν. Η επιχείρηση είχε τεράστια απήχηση στους πολίτες και το αποτέλεσμα ήταν το 90% περίπου του πληθυσμού να υιοθετήσουν έναν σκύλο.

    Μετά από αυτή την επιτυχία, το 2011 δημιούργησαν μια ομάδα τους «Animal Cops», μια ομάδα αστυνομικών που ήταν υπεύθυνοι για την προστασία και την ασφάλεια των σκύλων. Σήμερα, τα κουτάβια που ζουν στην Ολλανδία δεν ζουν μόνο άνετα σε σπίτι, αλλά γίνονται δεκτά στα περισσότερα καταστήματα, εστιατόρια και άλλα δημόσια κτήρια.

    Πηγή : enallaktikidrasi.com

    Άλλες πηγές : nytimes.com, brightside.me

  • Πώς βρέθηκε ένας τόσο σπάνιος σκύλος να κυκλοφορεί αδέσποτος

    Πώς βρέθηκε ένας τόσο σπάνιος σκύλος να κυκλοφορεί αδέσποτος

    Πόλκα: Πώς βρέθηκε ένας τόσο σπάνιος σκύλος να κυκλοφορεί αδέσποτος σε ένα χωριό;
    Το σκυλάκι της πολύ σπάνιας ράτσας Καταχούλα Λουιζιάνα εγκαταλείφθηκε απλά και με συνοπτικές διαδικασίες στο δρόμο, όπως τόσα και τόσα άλλα πλάσματα.

    Όταν την πρωτοείδαν από το Save a Greek Stray άνοιξαν το στόμα διάπλατα και κοιτούσαν εκστασιασμένοι τα απίστευτα σχέδια στη γούνα της (όπως και εμείς όταν είδαμε την ανάρτηση του καταφυγίου).

    Δεν έμοιαζε με τίποτα που να έχουν ξαναδεί οι περισσότεροι, τουλάχιστον όχι από κοντά.

    Κάποιοι παραξενεύτηκαν γιατί έμοιαζε υπερβολικά ιδιαίτερη για να έχει βγει έτσι από μόνη της, και ρωτώντας και δείχνοντας την φωτογραφία της σε φίλους και γνωστούς, ένας από όλους αυτούς επιτέλους αναγνώρισε τη ράτσα.

    Τα Καταχούλα Λουιζιάνα είναι πάρα πολύ σπάνια στην Ελλάδα. Είναι μια ράτσα αμερικάνικη, που αρχικά εκτρεφόταν ως κυνηγόσκυλο και δευτερευόντως ως herding dog, και τώρα πλέον όπως οι περισσότερες ράτσες, εκτρέφεται και για κατοικίδιο.

    Πώς βρέθηκε ένα τόσο σπάνιο σκυλί να κυκοφορεί αδέσποτο σε ένα χωριό της ελληνικής επαρχίας δεν έχουμε ιδέα – το κατά πόσο είναι “καθαρόαιμη” ή όχι δεν ξέρουμε, δεν εγκαταλείφθηκε με τα χαρτιά της και το pedigree της. Εγκαταλείφθηκε απλά και με συνοπτικές διαδικασίες στον δρόμο, όπως τόσα και τόσα σκυλιά. Όπως και να χει, τώρα πλέον είναι στο Save a Greek Stray.

    Είναι ένα γλυκύτατο, καλοσυνάτο και κοινωνικό σκυλάκι. Λόγω της ηλικίας και λόγω της ράτσας της, χρειάζεται αρκετή και σωστή εκτόνωση, και μπορεί να γίνει το τέλειο κατοικίδιο. Είναι ακόμα μωρό, γεννημένη αρχές του 24, είναι υγιέστατη και ψάχνει το παντοτινό της σπίτι.

    Το κουκλί έχει και τη δική του σελίδα γνωριμίας στο saveagreekstray.org.

    Πηγή : thetoc.gr

  • Ζώα συντροφιάς: αλλαγές για γενετικό υλικό και τροχαία από αδέσποτα

    Ζώα συντροφιάς: αλλαγές για γενετικό υλικό και τροχαία από αδέσποτα

    Από τα 135 ευρώ μειώνεται στα 70 ευρώ και για τους κυνηγετικούς σκύλους στα 40 ευρώ το ύψος του παραβόλου λήψης γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς. Παράλληλα απαλλάσσονται οι Δήμοι από οποιαδήποτε ευθύνη από τροχαίο που προκαλείται από αδέσποτα ζώα συντροφιάς ενώ εντάσσονται σε ειδικό καθεστώς οι σκύλοι εργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Τι προβλέπεται για τις φιλοζωϊκές οργανώσεις.

    Σημαντικές αλλαγές στο νόμο 4830/2021 περί ευζωίας ζώων συντροφιάς επιφέρει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο:«Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις», που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2024.

    Οι βασικές αλλαγές που επιφέρουν οι νέες ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών είναι:

    • Μειώνεται το ύψος του παραβόλου λήψης γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς από τα 135 ευρώ στα 70 ευρώ και, ιδίως για τους κυνηγετικούς σκύλους στα 40 ευρώ.
    • Αυξάνεται το προβλεπόμενο ανώτατο όριο αμοιβής των κτηνιάτρων για τη συγκεκριμένη εργασία στα 50 ευρώ, συμπεριλαμβανόμενων των εξόδων αποστολής του υλικού, από τα 25 ευρώ που προβλέπονται σήμερα.
    • Μετατίθεται η έναρξη επιβολής των οικείων προστίμων την 1.7.2025
    • Απαλλαγή των δήμων από οποιαδήποτε ευθύνη από τροχαίο που προκαλείται από αδέσποτα ζώα συντροφιάς, καθώς είναι πρακτικά αδύνατη η λήψη μέτρων ικανών να αποτρέψουν την οποιαδήποτε κίνηση αδέσποτων ζώων στα όρια των δήμων, η οποία δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε τροχαίο ατύχημα.
    • Διπλασιάζεται η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά της πράξης βεβαίωσης παράβασης σχετικά με την ευζωία των ζώων συντροφιάς από πέντε σε δέκα εργάσιμες ημέρες και δίνεται ισόχρονη προθεσμία αποκατάστασης της παράβασης χωρίς επιβολή προστίμου σε περιπτώσεις παράλειψης σήμανσης ή στείρωσης ή αποστολής δείγματος DNA ζώου συντροφιάς από τον ιδιοκτήτη του.
    • Αποσαφηνίζεται ότι η υποχρέωση εγγραφής στο Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς αφορά αποκλειστικά τα σωματεία που έχουν στους σκοπούς τους τη φροντίδα ζώων συντροφιάς. Συνεπώς, για αυτά και μόνο τα συγκεκριμένα σωματεία, απαιτείται να έχουν εγγραφεί στο ΕΜΖΣ προκειμένου να μπορούν να παρίστανται για υποστήριξης κατηγορίας σε ποινικές δίκες για αδικήματα του ν. 4830/2021.
    • Συμπεριλαμβάνονται οι σκύλοι εργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας στο ειδικό καθεστώς εξαίρεσης από τις ρυθμίσεις του ν. 4830/2021 περί ευζωίας ζώων συντροφιάς, όπως ήδη ισχύει για τους σκύλους εργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος και των διωκτικών αρχών της Α.Α.Δ.Ε.

    Αναλυτικά οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπουν τα ακόλουθα:

    Παράβολα για γενετικό υλικό και αμοιβές κτηνιάτρων

    Στη νομοθετική διάταξη με τίτλο: «αποστολή, λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς – Μεταβολή χρόνου έναρξης επιβολής προστίμων – Τροποποίηση παρ. 1 και 2 άρθρου 14 και παρ. 9 άρθρου 46 του ν. 4830/2021» (άρθρο 47) του νομοσχεδίου αναλυτικά προβλέπεται ότι:

    1. Στο άρθρο 14 του ν. 4830/2021 (Α’169), περί αποστολής, λήψης, καταχώρισης και διατήρησης του γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 διαγράφονται οι λέξεις «, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου», β) στην παρ. 2 βα) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «ύψους εκατό τριάντα πέντε (135) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «εβδομήντα (70) ευρώ», ββ) το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται, βγ) προστίθεται νέο τρίτο εδάφιο και οι παρ. 1 και 2 του άρθρου 14 διαμορφώνονται ως εξής:
      «1. Ιδιοκτήτης σκύλου ή γάτας που δεν επιθυμεί να στειρώσει το ζώο του υποχρεούται, από την 1η.3.2022 και μετά, να αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού του ζώου συντροφιάς στο ΕΦΑΓΥΖΣ. Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού και η αποστολή του στο ΕΕΓΥΖΣ γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο που έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
      Για τη λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού για τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ηλεκτρονικό παράβολο ύψους εβδομήντα (70) ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς. Ο κτηνίατρος δύναται να λαμβάνει από τον ιδιοκτήτη αμοιβή έως πενήντα (50) ευρώ για τη λήψη του γενετικού υλικού και τα έξοδα αποστολής του. Οι ιδιοκτήτες κυνηγετικών σκύλων υποβάλλουν ηλεκτρονικό παράβολο ύψους σαράντα (40) ευρώ για κάθε κυνηγετικό σκύλο. Οι ιδιοκτήτες σκύλων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικών) απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου της παρούσας.»
      Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 9 του άρθρου 46 του ν. 4830/2021, περί χρόνου εκκίνησης της υποχρέωσης για στείρωση ή αποστολή δείγματος γενετικού υλικού δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς, οι λέξεις «μετά την παρέλευση έξι (6) μηνών από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «από 1ης.7.2025» και η παρ. 9 διαμορφώνεται ως εξής:
      «9. Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του (DNA), σύμφωνα με την περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 9, εκκινεί μετά την παρέλευση ενός (1) μηνός από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ κατά το άρθρο 13. Τα πρόστιμα του άρθρου 35 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από 1ης.7.2025.»
    Απαλλαγή Δήμων της ευθύνης για τροχαίο από αδέσποτο ζώο

    Στη νομοθετική διάταξη με τίτλο: «ανεύθυνο των Δήμων από πρόκληση τροχαίου ατυχήματος από αδέσποτο ζώο συντροφιάς – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 9 ν. 4830/2021» (άρθρο 45) αναλυτικά σημειώνεται ότι:

    Στην παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 4830/2021 (Α’ 169), περί υποχρεώσεων ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς, προστίθεται τέταρτο εδάφιο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

    «2. Ο ιδιοκτήτης ή ο ανάδοχος ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984, Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, τα οποία δεν φιλοξενούνται σε ανάδοχο, η αντίστοιχη ευθύνη βαρύνει το πρόσωπο, τα στοιχεία του οποίου έχουν καταχωρηθεί στο ΕΜΖΣ για το συγκεκριμένο ζώο (δήμος ή φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή ιδιώτης που διαθέτουν καταφύγιο), εφόσον αυτοί δεν έχουν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις τους από τον παρόντα νόμο και, ιδίως, αν δεν έχουν στειρώσει τα ζώα αυτά, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλον φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία. Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που δεν έχουν σημανθεί, η ευθύνη βαρύνει τον δήμο στα όρια του οποίου προκλήθηκε η βλάβη ή η ζημία. Σε κάθε περίπτωση, οι δήμοι δεν ευθύνονται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημία από τροχαίο ατύχημα που προκαλείται από σημασμένο ή μη αδέσποτο ζώο συντροφιάς.»

    Προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά της πράξης βεβαίωσης παράβασης

    Στη νομοθετική διάταξη με τίτλο: «επέκταση προθεσμίας αντιρρήσεων κατά πράξης βεβαίωσης παράβασης του άρθρου 35 του ν. 4830/2021 και μη επιβολή προστίμου σε περιπτώσεις άρσης των λόγων για τους οποίους βεβαιώθηκε η παράβαση – Τροποποίηση παρ. 5 και 7 άρθρου 35 ν. 4830/2021» (άρθρο 46) αναφέρονται τα ακόλουθα:

    1. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 35 του ν. 4830/2021 (Α’ 169), περί διοικητικών κυρώσεων, οι λέξεις «πέντε (5)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «δέκα (10)» και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
      «5. Αντιρρήσεις κατά της πράξης βεβαίωσης της παράβασης υποβάλλονται ενώπιον του προϊσταμένου της αρχής το όργανο της οποίας τη βεβαίωσε, εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών. Η απόφαση, με την οποία εξετάζονται οι αντιρρήσεις, πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη, με αναφορά στα συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία. Η απόφαση αυτή κοινοποιείται στην αρμόδια αρχή της παρ. 6.»
    2. Η παρ. 7 του άρθρου 35 του ν. 4830/2021 αντικαθίσταται ως εξής:
      «7. Ειδικά για την παράβαση των περ. α’ και β’ της παρ. 1 του άρθρου 9 περί παράλειψης στείρωσης ή αποστολής γενετικού υλικού του ζώου και μη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής ζώου συντροφιάς, το πρόστιμο δεν επιβάλλεται εφόσον, εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία βεβαίωσης της παράβασης, ο ιδιοκτήτης του ζώου συντροφιάς άρει τους λόγους για τους οποίους βεβαιώθηκε η παράβαση.»
    Υπόχρεοι εγγραφής στο Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς

    Στη νομοθετική διάταξη με τίτλο: «Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων – Παράσταση για υποστήριξη κατηγορίας από Φιλοζωικά Σωματεία -Τροποποίηση υποπερ. (β) περ. 23 άρθρου 2 και παρ. 7 άρθρου 34 ν. 4830/2021» (άρθρο 44) προβλέπεται ότι:

    1. Στην υποπερ. (β) της περ. 23 του άρθρου 2 του ν. 4830/2021 (Α’ 169), περί Υπομητρώου Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων, προστίθενται οι λέξεις «και περιλαμβάνουν στους καταστατικούς σκοπούς τους την προαγωγή της φιλοζωίας και τη φροντίδα και περισυλλογή αδέσποτων ζώων συντροφιάς», και η περ. 23 διαμορφώνεται ως εξής:
      δ) ΥποΜητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων, όπου καταγράφονται οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων και γατών.
      «23. «Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ)»: η διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση καταγραφής των ζώων συντροφιάς με την ονομασία «Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς» που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στο ΕΜΖΣ περιλαμβάνονται τα κάτωθι υποΜητρώα:
      (α) ΥποΜητρώο Καταγραφής και Παρακολούθησης Ζώων Συντροφιάς.
      (β) ΥποΜητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων όπου καταγράφονται όλα τα αναγνωρισμένα και νομίμως λειτουργούντα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα στην Ελλάδα ή με έδρα σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και περιλαμβάνουν στους καταστατικούς σκοπούς τους την προαγωγή της φιλοζωίας και τη φροντίδα και περισυλλογή αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
      (γ) ΥποΜητρώο Καταφυγίων Ζώων Συντροφιάς όπου καταγράφονται όλα τα καταφύγια ζώων συντροφιάς που διατηρούν οι δήμοι, οι διαδημοτικοί σύνδεσμοι δήμων και οι διαδημοτικές συνεργασίες, τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του υποΜητρώου της περ. (β), καθώς και ιδιώτες φιλόζωοι, εφόσον τα καταφύγια είναι αδειοδοτημένα ή πληρούν τις προδιαγραφές των άρθρων 28 και 29.
      (ε) Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς όπου καταχωρούνται όλα τα αδέσποτα προς υιοθεσία ζώα με το όνομα, τη φωτογραφία, την περιγραφή, τα στοιχεία του υπεύθυνου προς υιοθεσία και λοιπά στοιχεία.
      (στ) ΥποΜητρώο Εθελοντικής Αιμοδοσίας Ζώων Συντροφιάς όπου καταγράφονται οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που επιθυμούν εθελοντικά να συνεισφέρουν στις Τράπεζες Αίματος που λειτουργούν για τα ζώα, καθώς και τα ζώα συντροφιάς που διαθέτουν για εθελοντική αιμοδοσία.
      (ζ) Αποθετήριο διαβατηρίων που διανέμονται από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο στους εξουσιοδοτημένους κτηνιάτρους με σκοπό τη διάθεσή τους στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς.».
    2. Στην παρ. 7 του άρθρου 34 του ν. 4830/2021, περί ποινικών κυρώσεων, προστίθεται τέταρτο εδάφιο και η παρ. 7 διαμορφώνεται ως εξής:
      «7. Στις περιπτώσεις εγκλημάτων του παρόντος νόμου, μπορεί να παρίσταται αυτοτελώς και κάθε φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δραστηριοποιείται σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο και είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του ΕΜΖΣ, ανεξάρτητα αν έχει υποστεί περιουσιακή ζημία, προς υποστήριξη της κατηγορίας και μόνο. Η σχετική δήλωση μπορεί να γίνει τόσο κατά την προδικασία όσο και στο ακροατήριο, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α’ 96). Κατ’ εξαίρεση, μέχρι τη θέση σε πλήρη λειτουργία του Μητρώου Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του ΕΜΖΣ του άρθρου 4 και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, η δήλωση για την υποστήριξη της κατηγορίας μπορεί να γίνεται από κάθε φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιείται σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο χωρίς την προϋπόθεση της προηγούμενης εγγραφής τους στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του ΕΜΖΣ. Η προϋπόθεση του πρώτου εδαφίου περί εγγραφής στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του ΕΜΖΣ δεν απαιτείται σε σωματεία και οργανώσεις που δεν περιλαμβάνουν στους καταστατικούς σκοπούς τους τη φροντίδα και περισυλλογή αδέσποτων ζώων συντροφιάς.».
    Στο ειδικό καθεστώς οι σκύλοι εργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας

    Στη νομοθετική διάταξη με τίτλο: «Συμπερίληψη των σκύλων της Ελληνικής Αστυνομίας στις διατάξεις του ν. 4830/2021- Τροποποίηση άρθρων 3, 4, 5, 8, 9, 16 και 21 ν. 4830/2021» (άρθρο 60) προβλέπεται ότι:

    1. Στο άρθρο 3 του ν. 4830/2021 (Α’ 169), περί αρμοδίων αρχών, προστίθεται παρ. 11, ως εξής:
      «11. Αρμόδια αρχή για τα θέματα που αφορούν στα ζώα εργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας είναι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.».
    2. Στην παρ. 19 του άρθρου 4 του ν. 4830/2021, περί του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, προστίθενται οι λέξεις «της Ελληνικής Αστυνομίας,», β) στο δεύτερο εδάφιο, προστίθενται οι λέξεις «ή της Ελληνικής Αστυνομίας» και η παρ. 19 διαμορφώνεται ως εξής:
      «19. Οι σκύλοι εργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και των διωκτικών αρχών της Α.Α.Δ.Ε. εξαιρούνται της καταχώρισης στο ΕΜΖΣ και καταχωρούνται σε ειδικό Μητρώο ζώων εργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και των διωκτικών αρχών της Α.Α.Δ.Ε., αντίστοιχα. Η καταχώρισή τους στο ΕΜΖΣ πραγματοποιείται μόνο μετά την έξοδό τους από τη στρατιωτική ή αστυνομική υπηρεσία ή διωκτική αρχή της Α.Α.Δ.Ε. για οποιονδήποτε λόγο και την υιοθεσία τους από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ή της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ή της Α.Α.Δ.Ε., αντίστοιχα, ως ζώων συντροφιάς.»
    3. Στην παρ. 6 του άρθρου 5 του ν. 4830/2021, περί εγγράφου ταυτοποίησης (διαβατήριο), προστίθενται οι λέξεις «της Ελληνικής Αστυνομίας,» και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:
      «6. Ειδικώς, για τους σκύλους εργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και των διωκτικών αρχών της Α.Α.Δ.Ε. εκδίδεται διαβατήριο μόνο όταν απαιτείται η έξοδός τους από τη χώρα.»
    4. Στις παρ. 5 και 16 του άρθρου 8 του ν. 4830/2021, περί εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς, προστίθενται οι λέξεις «, της Ελληνικής Αστυνομίας» και οι παρ. 5 και 16 διαμορφώνονται ως εξής:
      «5. Οι περιορισμοί των παρ. 3 και 4 δεν ισχύουν για τους επαγγελματίες εκτροφείς, καθώς και για τους σκύλους εργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και των διωκτικών αρχών της Α.Α.Δ.Ε.»
      «16. Με την επιφύλαξη των παρ. 7, 8 και 9, τα προγράμματα αναπαραγωγής σκύλων εργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής δεν υπόκεινται σε αδειοδότηση επίβλεψη και έλεγχο.».
    5. Στην παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 4830/2021, περί των υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς, στο έβδομο εδάφιο της περ. (α), προστίθενται οι λέξεις «, της Ελληνικής Αστυνομίας», και η περ. (α) διαμορφώνεται ως εξής:
      «(α) Να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του, εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα για τα οποία έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού τους (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς του άρθρου 13. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του ή δεν αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 35 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για τους σκύλους εργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής – Ακτοφυλακής και των διωκτικών αρχών της Α.Α.Δ.Ε.».
    6. Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 9 του ν. 4830/2021, στο, προστίθενται οι λέξεις «και τους σκύλους εργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας,» και «και κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους», και η παρ. 6, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται ως εξής:
      «6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτόν, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του ή εκτυπωμένο αντίγραφο του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοήθειας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους, τους σκύλους έρευνας και διάσωσης και τους σκύλους εργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης, της έρευνας και διάσωσης και κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, αντίστοιχα.».
    7. Στη περ. (ε) του άρθρου 16 του ν. 4830/2021, περί διατήρησης ζώων σε ειδικές εγκαταστάσεις, προστίθενται οι λέξεις «, της Ελληνικής Αστυνομίας» και η περ. (ε) διαμορφώνεται ως εξής:
    8. «(ε) εγκαταστάσεις στρατιωτικών και αστυνομικών σκύλων στις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντίστοιχα, καθώς και εγκαταστάσεις σκύλων στις υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., όπου είναι τοποθετημένοι, και».
    9. Στην παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4830/2021, περί των σκύλων βοήθειας και των ζώων θεραπείας, προστίθεται τρίτο εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
    10. «1. Οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας μπορούν να εισέρχονται όπου επιτρέπεται η είσοδος των ατόμων τα οποία συνοδεύουν, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, ξενοδοχείων, νοσοκομείων, σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και εκκλησιών, εφόσον το επιτρέπουν το μέγεθος και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους. Το άτομο το οποίο δέχεται τις υπηρεσίες του ζώου φέρει τα απαραίτητα πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι το ζώο είναι σκύλος βοήθειας ή ζώο θεραπείας και τα επιδεικνύει, εφόσον του ζητηθεί, από τους υπευθύνους των χώρων στους οποίους δεν επιτρέπεται κατά κανόνα η είσοδος σε ζώα συντροφιάς. Οι σκύλοι εργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας μπορούν να εισέρχονται σε κάθε χώρο, στον οποίο επιτρέπεται η είσοδος των συνοδών-χειριστών καθώς και των εκπαιδευτών τους.»

    Πηγή : ecopress.gr

  • Αντισυνταγματικός, αντιεπιστημονικός, καταστροφικός & παράνομος, ο Νόμος 4830/2021 και οι προτεινόμενες τροπολογίες του.

    Αντισυνταγματικός, αντιεπιστημονικός, καταστροφικός & παράνομος, ο Νόμος 4830/2021 και οι προτεινόμενες τροπολογίες του.

    Για άλλη μια φορά, δεν αναφέρεται πουθενά η προστασία των αρχαίων, αυτόχθονων, Ελληνικών φυλών σκύλων, (περίπου 30 πληθυσμοί και τύποι φυλών, όλοι τους σκύλοι εργασίας, φύλαξης ζωικού κεφαλαίου και κυνηγετικοί) ούτε η μοναδική Γάτα του Αιγαίου. Στο άρθρο 47 τού νόμου 4830/21 όμως, αναφέρεται σαφώς, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα της Ελλάδας, ότι: “Οι διατάξεις του παρόντος δεν θίγουν διατάξεις νόμων, η διεθνών συμβάσεων που κυρώθηκαν με νόμο, και προβλέπουν μεγαλύτερη προστασία σε οποιοδήποτε είδος ζώου”. Από το 1994 έγινε νόμος του ελληνικού κράτους η διεθνής σύμβαση του Ρίο για την προστασία της βιοποικιλότητας, όπου αναφέρονται ρητά και τα οικόσιτα εξημερωμένα ζώα (Νόμος 2204/1994 ΦΕΚ 59/Α/15-4-1994).

    Παρά την ύπαρξη αυτής της διεθνούς σύμβασης, που είναι υπεράνω κάθε παλαιού η νέου αντίθετου νόμου / διάταξης, συντελείται γενοκτονία των προστατευόμενων ζώων μας, μέσω των αδιάκριτων στειρώσεων. Όλες οι αρχαίες, αυτόχθονες Ελληνικές φυλές σκύλων και γάτας είναι πολύ κάτω από τα συνιστώμενα ελάχιστα, βιώσιμα όρια, και κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Ήταν ανάγκη λοιπόν να ιδρυθεί η ΟΜΜΑ-ΑΜΚΕ για την προστασία των αυτοχθόνων Ελληνικών φυλών. Μη κερδοσκοπική, νόμιμη εταιρεία, με επιστημονική στελέχωση. Σε συνεργασία με το δίκτυο προστασίας αγροτικών και οικόσιτων ζώων, ΑΜΑΛΘΕΙΑ, που είναι επίσημος εκπρόσωπος της πανευρωπαϊκής SAVE FOUNDATION στην Ελλάδα, για την προστασία της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη.

    Η ΟΜΜΑ ασχολείται με όλα τα θέματα που αφορούν τις αυτόχθονες φυλές, μετά από χρόνια μελέτης και εξειδίκευσης πάνω στο αντικείμενο. Από την ΟΜΜΑ δεν προέρχονται “αδέσποτα” αφού οι συγκεκριμένοι πληθυσμοί είναι αριθμητικά ελάχιστοι, και τα ζώα που υιοθετούνται στα πλαίσια του προγράμματος δεν αποτελούν αντικείμενο κερδοσκοπίας, αλλά παραχωρούνται δωρεάν σε εθελοντές με αυστηρότατα συμβόλαια υπεύθυνης κηδεμονίας, απαγορεύεται η πώλησή τους, εξασφαλίζονται οι συνθήκες ευζωίας τους, φέρουν ηλεκτρονική σήμανση, είναι καταχωρημένα στο μητρώο του φορέα και παρακολουθούνται εφ’ όρου ζωής τους.

    Ζητούμε αδιαλείπτως συνάντηση με τους αρμόδιους από το 2021 και πριν καν έρθει για ψήφιση το νομοσχέδιο ‘Αργος. Δεν μας έχουν δεχθεί ως τώρα, με διάφορες δικαιολογίες. Η πρόφαση πως έχουν ήδη ενημερωθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος (ΚΟΕ) είναι βεβαίως ανυπόστατη και στερείται σοβαρότητας. Πέρα από το γεγονός ότι ο ΚΟΕ αναγνωρίζει μόνον έξι (6) από τους 30 και πλέον ιδιαίτερους αυτόχθονες πληθυσμούς και ποικιλλίες σκύλων της Ελλάδας, οι αρμοδιότητες και οι στόχοι του απέχουν κατά πολύ και διαφέρουν από το αντικείμενο της ΟΜΜΑ και οποιουδήποτε προγράμματος διατήρησης – προστασίας ζωικών πληθυσμών και βιοποικιλλότητας.

    Οι κυνολογικοί οργανισμοί αυτού του είδους αφορούν και υπηρετούν τον ανταγωνισμό μεταξύ εμπόρων, κηδεμόνων και εκτροφέων σκύλων που αναπαράγονται σε ασφυκτικά κλειστές γενετικές δεξαμενές με εγκληματικά επίπεδα ενδογαμίας. Αυτή η αντιεπιστημονική μέθοδος συρρικνώνει τους γενετικούς πόρους των πληθυσμών και δημιουργεί αφύσικες και επίπονες μορφολογικές ακρότητες, επώδυνες ή και μοιραίες, χρόνιες κληρονομικές παθήσεις και μειωμένο προσδόκιμο ζωής, άρα πολύ υποβαθμισμένη ευζωία. (Αυτού του είδους η κακοδιαχείριση & κακομεταχείριση είναι παράνομη σε ευρωπαϊκή κλίμακα σύμφωνα με την Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, αλλά εκτός από κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις χωρών με ενήμερη, προοδευτική νομοθεσία, η σχετική διάταξη δεν εφαρμόζεται, μένει κενό γράμμα του νόμου – όπως και το σχετικό άρθρο 8, εδάφιο 9 του 4830/21: “Δεν επιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ζώα συντροφιάς, των οποίων τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους μπορούν, ανάλογα με το είδος και τη φυλή, να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του” – και αυτή η συστηματικά κακοποιητική αναπαραγωγή δεν διώκεται στην πράξη).

    Επιπλέον τα ζώα αυτά πωλούνται και μάλιστα συχνά σε επίπεδα αισχροκέρδειας. Σε μια φτωχοποιημένη Ελλάδα με μισθούς πείνας, πωλούνται “κοκόνια”, παραδείγματος χάριν, προς επτακόσια, οκτακόσια και χίλια ευρώ έκαστον. Και χωρίς “χαρτιά”. Από δήθεν “ερασιτέχνες”… Οι κυνολογικοί φορείς αυτού του τύπου είναι ληξιαρχεία και όργανα του σκυλεμπορίου, παρέχοντας γενεαλόγια που αυξάνουν την τιμή του εμπορεύματος στα μεταπραττικά εργοστάσια κουταβοπαραγωγής και τους ιδιώτες εμπόρους, ΟΧΙ θεματοφύλακες της υγείας, της μακροζωίας, των βιολογικών αρετών και γενετικών πόρων των ζώων, παρά τις προσχηματικές διακηρύξεις τους. Αυτά είναι γεγονότα γνωστά στους παρεπιδημούντες τις εκθέσεις σκύλων διεθνώς, όπως και η άθλια σαν αποτέλεσμα υγεία και ποιότητα ζωής των δημοφιλών “καθαροαίμων” ρατσών τις οποίες εκμεταλλεύεται και κυριολεκτικά λυμαίνεται το κύκλωμα εμπορίας ζώων συντροφιάς.

    Η ΟΜΜΑ έχει ως αντικείμενο την επιστημονική, ηθική, γνήσια φιλοζωική διαχείριση και διατήρηση ιδιαίτερων πληθυσμών που είναι μέρος του εθνικού ζωικού πλούτου, σύμφωνα με την επιστήμη της βιολογίας και την πληθυσμιακή γενετική.

    Οι απαιτήσεις μας από την πολιτεία είναι:

    • Άμεση ένταξη των προστατευόμενων Ελληνικών φυλών σκύλων στα αγροτικά ζώα εργασίας, υπηρεσιών, ιστορικής, πολιτισμικής και κοινωφελούς σημασίας, ανάλογης τουλάχιστον των προνομίων που απολαμβάνουν και οι σκύλοι των σωμάτων ασφαλείας.
    • Εξαίρεση των αυτοχθόνων Ελληνικών φυλών σκύλων και γάτας από την υποχρεωτική στείρωση, η οποία προκαλεί κινδύνους & προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς λόγω ορμονοκαταστολής. (Γι’ αυτό ακριβώς και δεν επιβάλλεται στους σκύλους των ενόπλων δυνάμεων, σωμάτων ασφαλείας, υπηρεσιών, έρευνας & διάσωσης, κ.ο.κ).
    • Ο περιορισμός του αριθμού γεννών αντιβαίνει στην προστασία των γενετικών πόρων πληθυσμών που απειλούνται με εξαφάνιση και είναι αδιανόητο να επιβάλλεται σε προστατευόμενα ζώα. Κάθε υγιές άτομο θα πρέπει να συνεισφέρει τον γονιδιακό του πλούτο στον πληθυσμό προκειμένου αυτός να ανακάμψει. Ειδικά για θηλυκούς σκύλους, μέχρι και τρεις γέννες στην διάρκεια της ζωής τους, με την δέουσα φροντίδα και χρονικούς περιορισμούς, θεωρείται άριστη πρακτική για ερασιτέχνες εκτροφείς διεθνώς. Η ΟΜΜΑ ακολουθεί τις οδηγίες ειδικών επιστημόνων σε θέματα βιολογίας και αναπαραγωγικής υγείας των ζώων.
    • (Αν ο νομοθέτης του 4830/21 ενδιαφερόταν πραγματικά για την ευζωία των σκύλων και την μείωση των “αδέσποτων”, θα επέβαλλε περιορισμούς γεννών στους επαγγελματίες κουταβοπαραγωγούς και θα απαγόρευε το μεταπρατικό εισαγωγικό μαζικό σκυλεμπόριο).
    • Να απαγορευτεί η εξαγωγή ατόμων αυτών των πληθυσμών και η επαγγελματική τους αναπαραγωγή με σκοπό το οικονομικό κέρδος. Είναι πολιτισμικοί θησαυροί, ζωντανά μνημεία ιστορίας, κάποιοι από αυτούς, όπως οι Αλωπεκίδες, με συνεχή παρουσία στον ελλαδικό χώρο από τη νεολιθική εποχή. Αρχαιότεροι από την Ακρόπολη, τους Δελφούς και την Ολυμπία. Αυτή είναι ζωντανή εθνική περιουσία και παρακαταθήκη βιοποικιλλότητας που η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να διαφυλάσσει για τις επόμενες γενιές.
    • Να επιδοτούνται οι υπεύθυνοι κηδεμόνες και πραγματικοί ερασιτέχνες εκτροφείς αυτών, με διευκολύνσεις / εκπτώσεις, δεδομένου ότι πρόκειται χωρίς εξαίρεση για σκύλους προσφοράς έργου (ποιμενικούς & κυνηγετικούς), και με δωρεάν εξετάσεις, εμβολιασμούς, ηλεκτρονικές σημάνσεις και λήψη γενετικού υλικού-DNA, το οποίο θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την φυλογενετική ταυτοποίηση και συγκριτική γονιδιακή και πληθυσμιακή μελέτη. Με τις μελέτες φυλογένεσης και πληθυσμών στοχεύουμε να καταχωρηθεί στον παγκόσμιο χάρτη του γονιδιώματος του σκύλου και της γάτας η γενετική ταυτότητα των ελληνικών φυλών, οι οποίες αδιαμφισβήτητα αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
    • Να προσληφθεί τουλάχιστον ένας ειδικός επιστήμονας (π.χ. Βιολόγος, Γενετιστής, Ζωοτέχνης) με εξειδίκευση στην πληθυσμιακή γενετική στις επιτροπές Δήμων κάθε περιφέρειας (άρθρο 39 του ν. 4830/2021).

    Όλα τα ανωτέρω αποτελούν τα βασικά πρώτα βήματα, έως ότου δημιουργηθούν επιτυχημένα οι πρώτοι αριθμητικά ασφαλείς πληθυσμοί αυτόχθονων ελληνικών πληθυσμών σκύλων & γάτας.

    10/09/2024

    Ο.Μ.Μ.Α ΑΜΚΕ

    Ιστοσελίδα : alopekis.gr

    Facebook

    Πηγή : Facebook

  • Κατανομή ποσού για την υλοποίηση δράσεων διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς στους δήμους της χώρας

    Κατανομή ποσού για την υλοποίηση δράσεων διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς στους δήμους της χώρας

    Το συνολικό ποσό των 5 εκ. ευρώ κατανέμεται σε όλους τους δήμους της χώρας για την υλοποίηση δράσεων διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

    Η κατανομή του ποσού από το υπουργείο Εσωτερικών, πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική έκταση και τον μόνιμο πληθυσμό των Δήμων, καθώς και το ελάχιστο και μέγιστο ποσοστό επί του συνολικού ποσού χρηματοδότησης, όπως ορίζονται στην υπ’ αριθμ. 84653/12.12.2022 Κοινή Απόφαση των Αναπληρωτών Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.

    Οι δικαιούχοι δήμοι με το ποσό αυτό μπορούν να καλύψουν τις αναγκαίες δαπάνες για την κτηνιατρική φροντίδα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, περιλαμβανομένων των στειρώσεων, των εμβολιασμών, των κάθε είδους θεραπειών, της ηλεκτρονικής σήμανσης και της καταγραφής στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), της εύρεσης αναδόχου και της υιοθεσίας, της μεταφοράς σε καταφύγια, αναδόχους ή κτηνιατρεία, της περισυλλογής, της ταφής και της αποτέφρωσης νεκρών ζώων, της κάλυψης του κόστους συμβάσεων με κτηνιάτρους, καθώς και με το πάσης φύσης λοιπό προσωπικό που είναι αναγκαίο για την εφαρμογή του παρόντος καθώς και κάθε άλλη δαπάνη αναγκαία για τη συμμόρφωση των Δήμων με τις υποχρεώσεις του ν. 4830/2021.

    Η κατανομή του ποσού ανά δήμο

    apof85534-20241224

    Πηγή : ΚΕΔΕ

  • Φέτος να γίνουμε εμείς η αλλαγή που επιθυμούμε να μας συμβεί

    Φέτος να γίνουμε εμείς η αλλαγή που επιθυμούμε να μας συμβεί

    Η αλλαγή της χρονιάς και η αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο, ανάμεσα σε μια χρονιά που φεύγει – χωρίς όμως ποτέ να έχει εκπληρώσει τις επιθυμίες μας – και μιας νέας χρονιάς που έρχεται – υποσχόμενη πάντοτε να φέρει ό,τι δεν έφερε η προηγούμενη – μέχρι, βέβαια, να ματαιωθεί κι αυτή από τη μεθεπόμενη χρονιά που κι αυτή θα έρθει με τις ίδιες προσδοκίες και τις ίδιες υποσχέσεις, συνιστούν ένα επαναλαμβανόμενο στερεότυπο της ελληνικής παράδοσης.

    Ένα στερεότυπο που, όπως όλα τα ελληνικά έθιμα, αιωρείται ανάμεσα στις μοιρολατρικές παραδόσεις της Ανατολής και στην ορθολογική παράδοση της Δύσης. Όπως, άλλωστε, συμβαίνει και με τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό που εκτελεί αέναη ταλάντωση ανάμεσα σε ανατολικές και δυτικές επιρροές.

    Οι ευχές της Πρωτοχρονιάς, πάντως, είναι ξεκάθαρα ένα ακόμη κατάλοιπο της εξ ανατολών επιρροής που στιγμάτισε την πατρίδα και το λαό μας στο πέρασμα των αιώνων.

    Οι ευχές για μια Καλή Χρονιά και η επαναλαμβανόμενη, κάθε χρόνο, επίκληση της τύχης, η οποία θα εκπληρώσει όλες τις επιθυμίες και θα υλοποιήσει όλους τους πόθους μας από μόνη της, ερήμην της δικής μας προσπάθειας, συνιστούν αναμφίβολα ένα δείκτη μεγαλύτερης προσέγγισης της πολιτισμικής μας αιώρησης στην εξ ανατολών παράδοση.

    Τα 500 χρόνια κάτω από την Οθωμανική επικράτεια και η απώλεια για την πατρίδα μας της ευκαιρίας της Αναγέννησης δεν πέρασαν ανεπιστρεπτί. Κάτι άφησαν πίσω τους να θυμίζει το παρελθόν…

    Τα κάλαντα και οι ευχές που ανταλλάσσουμε με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς περισσότερο απευθύνονται σε μεταφυσικές δυνάμεις τις οποίες προσπαθούν να κινητοποιήσουν εξευμενίζοντάς τες και ελάχιστα συνιστούν προτροπή για μια ενεργητική στάση ζωής. Μια στάση ζωής που θα εκπαίδευε όχι στην επίκληση της τύχης, αλλά στη συμβολή της δικής μας προσπάθειας στη μεγάλη αλλαγή.

    Το ρόδι που σπάει την Πρωτοχρονιά για να διώξει την κακή τύχη, τα λαχεία με τα οποία αγοράζουμε ελπίδα, τα τυχερά παιχνίδια σε μια προσπάθεια δοκιμής ή ακόμη και ενεργοποίησης της τύχης που θα μας ακολουθεί όλη τη χρονιά, αλλά και η βασιλόπιτα με το φλουρί που θα πέσει στον τυχερό της χρονιάς, παραπέμπουν ευθέως σε μια θεώρηση της ζωής όπου η μεταφυσική συμμετέχει πολύ περισσότερο από τον ορθολογισμό στην επίτευξη στόχων και επιθυμιών.

    Με την έννοια αυτής της αιώρησής μας ανάμεσα σε δυο κόσμους, στον κόσμο της μοιρολατρικής Ανατολής αφενός και σε εκείνον της ορθολογικής Δύσης αφετέρου, ίσως θα άξιζε τον κόπο για μια, έστω, φορά, να το πάρουμε αλλιώς.

    Να δοκιμάσουμε φέτος, δηλαδή, με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς, μια διαφορετική προσέγγιση. Μια προσέγγιση στο άλλο άκρο της ταλάντωσης.

    Αντί να ευχόμαστε, μάταια όπως η ιστορία αποδεικνύει, η τύχη να μας φέρει την αλλαγή που επιθυμούμε στις ζωές μας, να γίνουμε εμείς οι ίδιοι η αλλαγή που επιθυμούμε να μας συμβεί.

    Αυτή είναι, ίσως, η τελευταία ελπίδα να αλλάξουμε όχι μόνο τους εαυτούς μας, αλλά και το κοινό μας μέλλον.

    Γιατί αυτή είναι η μόνη προϋπόθεση για να φέρουμε σε αμηχανία όσους… διαβάζουν τη μοιρολατρία μας με απόλυτα ορθολογικό τρόπο.

    Και γι’ αυτό μας αντιμετωπίζουν σαν ποίμνιο που μοιρολατρικά ακολουθεί τον ποιμένα. Ο οποίος, άλλωστε, δεν αρκεί να είναι, αλλά να φαίνεται καλός, χρήσιμος και ωφέλιμος.

    Ίσως, τελικά, η επικράτηση της επικοινωνίας, στην οποία οφείλεται η… κακοδαιμονία μας τα τελευταία χρόνια, στηρίζεται σε αυτή τη μοιρολατρική μας αντίληψη. Την οποία κάποιοι εκμεταλλεύονται ορθολογικά για να φέρουν τύχη στις δικές τους, αποκλειστικά και μόνο, ζωές.

    Ίσως, τελικά, αν πιστέψουμε στους εαυτούς μας και στις δικές μας δυνάμεις, να πιστέψουμε περισσότερο και στη δύναμή μας να ανατρέψουμε όλα αυτά που μας κρατούν καθηλωμένους, καθημαγμένους και μας καθιστούν ουραγούς στις ευρωπαϊκές αξιολογήσεις.

    Καθώς σε έναν παγκοσμιοποιημένο, χωρίς τη θέλησή μας, κόσμο, δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τους εφευρέτες του ορθού λόγου με μοιρολατρικές επικλήσεις στην εύνοια της τύχης.

    Αν όμως γίνουμε οι ίδιοι η αλλαγή που ευχόμαστε να μας συμβεί, αν δηλαδή ξυπνήσουμε από τον λήθαργο της μοιρολατρίας μας και πιστέψουμε στη δύναμή μας, κανείς δεν θα μπορεί πια να διαστρεβλώσει την αλήθεια και να παρουσιάσει τις ζωές μας διαφορετικές από ό,τι στ’ αλήθεια είναι.

    Έστω και για μια φορά, λοιπόν, τώρα που οι… ποιμένες μας πήραν χαμπάρι για τα καλά και εκμεταλλεύονται στο έπακρο τη μοιρολατρική μας παράδοση, να πρέπει να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.

    Κι ας δοκιμάσουν μετά οι ορθολογιστές να μας πείσουν ξανά με επικοινωνιακά τεχνάσματα ότι είμαστε… ελέφαντες.

    Φέτος, λοιπόν, προτείνω να μην επαναπαυθούμε σε ευχές για καλή τύχη. Αλλά να ευχηθούμε να πάρουμε την καινούργια χρονιά την τύχη μας στα χέρια μας.

    Και να προσπαθήσουμε, επιστρατεύοντας τη σκέψη, την παιδεία, τον πολιτισμό, τις γνώσεις και τις ικανότητές μας να κάνουμε τη νέα χρονιά να γίνει πράγματι μια καλή, τυχερή, παραγωγική και ευτυχισμένη χρονιά.

    Ίσως έτσι να μη χρειαστεί του χρόνου ούτε να αγοράσουμε λαχεία, ούτε να κερδίσουμε το φλουρί στη βασιλόπιτα για να δοκιμάσουμε την τύχη μας.

    Ίσως αυτή την Πρωτοχρονιά, αν πιστέψουμε στους εαυτούς μας και προσπαθήσουμε να γίνουμε οι ίδιοι η αλλαγή που καθένας μας επιθυμεί, να κερδίσουμε μια για πάντα ο καθένας μας το φλουρί της δικής του βασιλόπιτας.

    Έστω και σαν δοκιμή, αξίζει τον κόπο.

    «Πάρτο αλλιώς» λοιπόν ας είναι φέτος η ευχή

    Ίσως, έτσι, να αλλάξει, τελικά και η τύχη μας…

    Γιάννης Μυλόπουλος

    Πηγή : koutipandoras.gr