Για άλλη μια φορά, δεν αναφέρεται πουθενά η προστασία των αρχαίων, αυτόχθονων, Ελληνικών φυλών σκύλων, (περίπου 30 πληθυσμοί και τύποι φυλών, όλοι τους σκύλοι εργασίας, φύλαξης ζωικού κεφαλαίου και κυνηγετικοί) ούτε η μοναδική Γάτα του Αιγαίου. Στο άρθρο 47 τού νόμου 4830/21 όμως, αναφέρεται σαφώς, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα της Ελλάδας, ότι: “Οι διατάξεις του παρόντος δεν θίγουν διατάξεις νόμων, η διεθνών συμβάσεων που κυρώθηκαν με νόμο, και προβλέπουν μεγαλύτερη προστασία σε οποιοδήποτε είδος ζώου”. Από το 1994 έγινε νόμος του ελληνικού κράτους η διεθνής σύμβαση του Ρίο για την προστασία της βιοποικιλότητας, όπου αναφέρονται ρητά και τα οικόσιτα εξημερωμένα ζώα (Νόμος 2204/1994 ΦΕΚ 59/Α/15-4-1994).
Παρά την ύπαρξη αυτής της διεθνούς σύμβασης, που είναι υπεράνω κάθε παλαιού η νέου αντίθετου νόμου / διάταξης, συντελείται γενοκτονία των προστατευόμενων ζώων μας, μέσω των αδιάκριτων στειρώσεων. Όλες οι αρχαίες, αυτόχθονες Ελληνικές φυλές σκύλων και γάτας είναι πολύ κάτω από τα συνιστώμενα ελάχιστα, βιώσιμα όρια, και κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Ήταν ανάγκη λοιπόν να ιδρυθεί η ΟΜΜΑ-ΑΜΚΕ για την προστασία των αυτοχθόνων Ελληνικών φυλών. Μη κερδοσκοπική, νόμιμη εταιρεία, με επιστημονική στελέχωση. Σε συνεργασία με το δίκτυο προστασίας αγροτικών και οικόσιτων ζώων, ΑΜΑΛΘΕΙΑ, που είναι επίσημος εκπρόσωπος της πανευρωπαϊκής SAVE FOUNDATION στην Ελλάδα, για την προστασία της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη.
Η ΟΜΜΑ ασχολείται με όλα τα θέματα που αφορούν τις αυτόχθονες φυλές, μετά από χρόνια μελέτης και εξειδίκευσης πάνω στο αντικείμενο. Από την ΟΜΜΑ δεν προέρχονται “αδέσποτα” αφού οι συγκεκριμένοι πληθυσμοί είναι αριθμητικά ελάχιστοι, και τα ζώα που υιοθετούνται στα πλαίσια του προγράμματος δεν αποτελούν αντικείμενο κερδοσκοπίας, αλλά παραχωρούνται δωρεάν σε εθελοντές με αυστηρότατα συμβόλαια υπεύθυνης κηδεμονίας, απαγορεύεται η πώλησή τους, εξασφαλίζονται οι συνθήκες ευζωίας τους, φέρουν ηλεκτρονική σήμανση, είναι καταχωρημένα στο μητρώο του φορέα και παρακολουθούνται εφ’ όρου ζωής τους.
Ζητούμε αδιαλείπτως συνάντηση με τους αρμόδιους από το 2021 και πριν καν έρθει για ψήφιση το νομοσχέδιο ‘Αργος. Δεν μας έχουν δεχθεί ως τώρα, με διάφορες δικαιολογίες. Η πρόφαση πως έχουν ήδη ενημερωθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος (ΚΟΕ) είναι βεβαίως ανυπόστατη και στερείται σοβαρότητας. Πέρα από το γεγονός ότι ο ΚΟΕ αναγνωρίζει μόνον έξι (6) από τους 30 και πλέον ιδιαίτερους αυτόχθονες πληθυσμούς και ποικιλλίες σκύλων της Ελλάδας, οι αρμοδιότητες και οι στόχοι του απέχουν κατά πολύ και διαφέρουν από το αντικείμενο της ΟΜΜΑ και οποιουδήποτε προγράμματος διατήρησης – προστασίας ζωικών πληθυσμών και βιοποικιλλότητας.
Οι κυνολογικοί οργανισμοί αυτού του είδους αφορούν και υπηρετούν τον ανταγωνισμό μεταξύ εμπόρων, κηδεμόνων και εκτροφέων σκύλων που αναπαράγονται σε ασφυκτικά κλειστές γενετικές δεξαμενές με εγκληματικά επίπεδα ενδογαμίας. Αυτή η αντιεπιστημονική μέθοδος συρρικνώνει τους γενετικούς πόρους των πληθυσμών και δημιουργεί αφύσικες και επίπονες μορφολογικές ακρότητες, επώδυνες ή και μοιραίες, χρόνιες κληρονομικές παθήσεις και μειωμένο προσδόκιμο ζωής, άρα πολύ υποβαθμισμένη ευζωία. (Αυτού του είδους η κακοδιαχείριση & κακομεταχείριση είναι παράνομη σε ευρωπαϊκή κλίμακα σύμφωνα με την Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, αλλά εκτός από κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις χωρών με ενήμερη, προοδευτική νομοθεσία, η σχετική διάταξη δεν εφαρμόζεται, μένει κενό γράμμα του νόμου – όπως και το σχετικό άρθρο 8, εδάφιο 9 του 4830/21: “Δεν επιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ζώα συντροφιάς, των οποίων τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους μπορούν, ανάλογα με το είδος και τη φυλή, να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του” – και αυτή η συστηματικά κακοποιητική αναπαραγωγή δεν διώκεται στην πράξη).
Επιπλέον τα ζώα αυτά πωλούνται και μάλιστα συχνά σε επίπεδα αισχροκέρδειας. Σε μια φτωχοποιημένη Ελλάδα με μισθούς πείνας, πωλούνται “κοκόνια”, παραδείγματος χάριν, προς επτακόσια, οκτακόσια και χίλια ευρώ έκαστον. Και χωρίς “χαρτιά”. Από δήθεν “ερασιτέχνες”… Οι κυνολογικοί φορείς αυτού του τύπου είναι ληξιαρχεία και όργανα του σκυλεμπορίου, παρέχοντας γενεαλόγια που αυξάνουν την τιμή του εμπορεύματος στα μεταπραττικά εργοστάσια κουταβοπαραγωγής και τους ιδιώτες εμπόρους, ΟΧΙ θεματοφύλακες της υγείας, της μακροζωίας, των βιολογικών αρετών και γενετικών πόρων των ζώων, παρά τις προσχηματικές διακηρύξεις τους. Αυτά είναι γεγονότα γνωστά στους παρεπιδημούντες τις εκθέσεις σκύλων διεθνώς, όπως και η άθλια σαν αποτέλεσμα υγεία και ποιότητα ζωής των δημοφιλών “καθαροαίμων” ρατσών τις οποίες εκμεταλλεύεται και κυριολεκτικά λυμαίνεται το κύκλωμα εμπορίας ζώων συντροφιάς.
Η ΟΜΜΑ έχει ως αντικείμενο την επιστημονική, ηθική, γνήσια φιλοζωική διαχείριση και διατήρηση ιδιαίτερων πληθυσμών που είναι μέρος του εθνικού ζωικού πλούτου, σύμφωνα με την επιστήμη της βιολογίας και την πληθυσμιακή γενετική.
Οι απαιτήσεις μας από την πολιτεία είναι:
- Άμεση ένταξη των προστατευόμενων Ελληνικών φυλών σκύλων στα αγροτικά ζώα εργασίας, υπηρεσιών, ιστορικής, πολιτισμικής και κοινωφελούς σημασίας, ανάλογης τουλάχιστον των προνομίων που απολαμβάνουν και οι σκύλοι των σωμάτων ασφαλείας.
- Εξαίρεση των αυτοχθόνων Ελληνικών φυλών σκύλων και γάτας από την υποχρεωτική στείρωση, η οποία προκαλεί κινδύνους & προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς λόγω ορμονοκαταστολής. (Γι’ αυτό ακριβώς και δεν επιβάλλεται στους σκύλους των ενόπλων δυνάμεων, σωμάτων ασφαλείας, υπηρεσιών, έρευνας & διάσωσης, κ.ο.κ).
- Ο περιορισμός του αριθμού γεννών αντιβαίνει στην προστασία των γενετικών πόρων πληθυσμών που απειλούνται με εξαφάνιση και είναι αδιανόητο να επιβάλλεται σε προστατευόμενα ζώα. Κάθε υγιές άτομο θα πρέπει να συνεισφέρει τον γονιδιακό του πλούτο στον πληθυσμό προκειμένου αυτός να ανακάμψει. Ειδικά για θηλυκούς σκύλους, μέχρι και τρεις γέννες στην διάρκεια της ζωής τους, με την δέουσα φροντίδα και χρονικούς περιορισμούς, θεωρείται άριστη πρακτική για ερασιτέχνες εκτροφείς διεθνώς. Η ΟΜΜΑ ακολουθεί τις οδηγίες ειδικών επιστημόνων σε θέματα βιολογίας και αναπαραγωγικής υγείας των ζώων.
- (Αν ο νομοθέτης του 4830/21 ενδιαφερόταν πραγματικά για την ευζωία των σκύλων και την μείωση των “αδέσποτων”, θα επέβαλλε περιορισμούς γεννών στους επαγγελματίες κουταβοπαραγωγούς και θα απαγόρευε το μεταπρατικό εισαγωγικό μαζικό σκυλεμπόριο).
- Να απαγορευτεί η εξαγωγή ατόμων αυτών των πληθυσμών και η επαγγελματική τους αναπαραγωγή με σκοπό το οικονομικό κέρδος. Είναι πολιτισμικοί θησαυροί, ζωντανά μνημεία ιστορίας, κάποιοι από αυτούς, όπως οι Αλωπεκίδες, με συνεχή παρουσία στον ελλαδικό χώρο από τη νεολιθική εποχή. Αρχαιότεροι από την Ακρόπολη, τους Δελφούς και την Ολυμπία. Αυτή είναι ζωντανή εθνική περιουσία και παρακαταθήκη βιοποικιλλότητας που η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να διαφυλάσσει για τις επόμενες γενιές.
- Να επιδοτούνται οι υπεύθυνοι κηδεμόνες και πραγματικοί ερασιτέχνες εκτροφείς αυτών, με διευκολύνσεις / εκπτώσεις, δεδομένου ότι πρόκειται χωρίς εξαίρεση για σκύλους προσφοράς έργου (ποιμενικούς & κυνηγετικούς), και με δωρεάν εξετάσεις, εμβολιασμούς, ηλεκτρονικές σημάνσεις και λήψη γενετικού υλικού-DNA, το οποίο θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την φυλογενετική ταυτοποίηση και συγκριτική γονιδιακή και πληθυσμιακή μελέτη. Με τις μελέτες φυλογένεσης και πληθυσμών στοχεύουμε να καταχωρηθεί στον παγκόσμιο χάρτη του γονιδιώματος του σκύλου και της γάτας η γενετική ταυτότητα των ελληνικών φυλών, οι οποίες αδιαμφισβήτητα αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
- Να προσληφθεί τουλάχιστον ένας ειδικός επιστήμονας (π.χ. Βιολόγος, Γενετιστής, Ζωοτέχνης) με εξειδίκευση στην πληθυσμιακή γενετική στις επιτροπές Δήμων κάθε περιφέρειας (άρθρο 39 του ν. 4830/2021).
Όλα τα ανωτέρω αποτελούν τα βασικά πρώτα βήματα, έως ότου δημιουργηθούν επιτυχημένα οι πρώτοι αριθμητικά ασφαλείς πληθυσμοί αυτόχθονων ελληνικών πληθυσμών σκύλων & γάτας.
10/09/2024
Ο.Μ.Μ.Α ΑΜΚΕ
Ιστοσελίδα : alopekis.gr
Πηγή : Facebook